fbpx
tisha's murtabak penang

Tishas Food – Sejarah Dan Kejayaan

Coretan Daripada CEO Tishas Food

Oleh:Shamsul Shah, CEO Tishas Food, 30 Julai 2019. TISHAS bermula dari sebuah gerai Murtabak Penang yg diwarisi dari legasi Rempah Moyang A Ghaffur, 1923 di Bertam Lane.

TISHAS bermula dari sebuah gerai Murtabak Penang yg diwarisi dari legasi Rempah Moyang A Ghaffur, 1923 di Bertam Lane.

Resepi ini diwarisi dari pakcik saya yang diturunkan oleh Tok Wahab (anak Tok Ghaffur).

Latar Belakang TISHAS Food Manufacturing

TISHAS mula bertapak di Kuala Lumpur pada 1st April 2012 yang menjual Murtabak Penang panas panas di Wangsa Melawati dengan seorang Penebar dengan Visi rangkaian gerai Murtabak Penang di Kuala Lumpur tetapi kekangan mendapat lesen membuatkan TISHAS memulakan bisnes Murtabak menggunakan Karavan di sekitar Gombak.

Bermula dengan sebuah Karavan

TISHAS diantara pelopor Karavan Tani FAMA (1st batch) setelah FAMA nampak akan perkembangan baru dalam pemasaran makanan dan minuman di sekitar Lembah Kelang.

Kami benarkan Karavan kami dilekatkan sticker FAMA bagi tujuan mempromosi Karavan Tani FAMA.

Alhamdulillah kami berjaya membina brand kami di Pasar Tani FAMA. (masa tu TISHAS tak ada lagi sebab kami guna nama A Ghaffur Murtabak).

Tisha’s Food Murtabak Penang

INTEM Menjadi Kilang Frozen Pertama TISHAS

Untuk kami mengembangkan perniagaan kami, TISHAS mencari kilang frozen kerana untuk kami berada di setiap rumah di Malaysia maka kami perlu memulakan perniagaan frozen Murtabak.

Pencarian kami telah menemukan TISHAS dengan kilang INTEM iaitu sebuah Kompleks Inkubator Teknologi Makanan MARA yang mampu merealisasikan wawasan yang telah kami pasakkan dalam perniagaan TISHAS.

Ini berlaku pada tahun 2015 dan bayangkan lah sebuah perniagaan yang bermula dengan sebuah gerai telah memasuki kilang pada tahun 2015 berkat keyakinan dan keazaman mahu memartabatkan produk Muslim yg Halalan & Toyyiban.

Gabungan antara TISHAS dan KOSENI tidak berjaya

Perancangan kami ingin membesar kan pasaran telah menemukan TISHAS dengan KOSENI iaitu sebuah Koperasi di bawah kepimpinan Zed Zaidi (Presiden Seniman) yang ketika itu menawarkan pelan bisnes kepada kami dan 37 Usahawan lain untuk memasuki pasaran Sabah dengan nilai produk RM4.8 juta (85 SKU).

Malangnya, pelan bisnes mereka agak rapuh dan tidak cukup kuat sehingga menyebabkan kami semua kerugian lebih RM20 juta (38 Usahawan).

Ramai yg gulung tikar dan bankrap.

MARA bantu TISHAS bertahan daripada muflis

TISHAS amat bernasib baik kerana MARA sedia membantu kami ketika itu disebabkan kami beroperasi di Kompleks mereka maka kami di bantu untuk bertahan agar tidak muflis.

TISHAS kerugian lebih RM500 ribu dan dengan satu VIRAL yg Allah swt berikan, kami berjaya menjual lebih 1 kontena Paratha dari stok yang melambak dek permintaan kedua KOSENI ketika itu.

Kami mendapat re-order sebanyak 2 kontena oleh orang ramai yg ingin membantu kami ketika itu.

Alhamdullilah syukur dengan bantuan NYA Yang Maha Esa.

Mula Bertapak Di Hypermarket Giant

Bulan May 2016 kami mendapat ruang masuk utk memasarkan TISHAS Paratha di Hypermarket Giant tetapi ketika itu kami tidak mempunyai Dana yang mencukupi untuk memulakannya.

Kami tunggu dan terus tunggu sementara kami mendapat modal pusingan tetapi bulan September 2016 kami mendapat hint yg kami bakal dikeluarkan dari senarai Giant jika tidak mula supply produk TISHAS.

Berbekalkan semangat dan duit RM350 sahaja (nak beli booth Sampling pun tak cukup) maka kami memberanikan diri utk memulakannya.

Rasanya kalau Giant tahu kami hanya ada RM350 shaja pasti kami tak diberi ruang untuk masuk hypermarket mereka kan? Kita wajib memulakannya untuk mendapat apa yang kita mahukan.

Tak boleh berhenti walau apa jua rintangannya kerana kita ada Allah swt utk kita memohon bantuan NYA.

Menuntut Ilmu Dengan Mentor Yang Ramai

Pada tahun 2016 ini saya bertemu ramai mentor-mentor dalam bisnes runcit dan dari sini saya banyak belajar mengenai Branding dan juga Bisnes itu sendiri.

Alhamdullilah banyak yang saya dapat kutip dalam kelas branding MARA iaitu BTW (Brand Transformation Workshop) selama 3 bulan bertapa di Vistana Hotel.

Bergurukan Dato Azie Sheikh Mohd dan Mentor Rumaizon Abdul Malik serta mentor-mentor yang lain.

Ramai mentor yg telah lama berada dalam Retail Bisnes telah saya kenali seperti Encik Azmi Zainal yang hebat dengan bisnes Susu Farm Fresh nya.

TISHAS Mula Melebarkan Sayap

Dari Giant kami bertapak di Mydin seterusnya Lulu Hypermarket. Kemudiannya ST Rosyam Mart, Sogo, Sri Ternak, AEON JUSCO.

Game di Hypermarket bukan calang-calang mainan.

Ramai yang rebah jika kita tidak berilmu kerana banyak selok belok yg kita perlu ketahui agar kita mampu bersaing dengan produk- produk yang telah bertahan sekian lama.

Mereka telah menguasai pasaran tersebut maka kita perlu tahu cara-cara untuk menumpang pasaran tersebut seperti Sampling dan Merchandising serta Road Show yg merupakan intipati kepada perjuangan di Hypermarket..

Mulanya kami amat takut utk berniaga di Hypermarket kerana stigma buruk yg kita dengar dari otai2 terdahulu tetapi berkat ilmu beberapa orang Sifu maka kami gagahkan diri kami utk bermain di lapangan yang amat mencabar ini.Memang benar ia bukan calang2 padang permainan… Maklumlah kita masuk padang yg telah ramai otai main maka kena buli adalah perkara biasa atau adat buat kami tetapi Allah swt hantar kan kami semut2 api TISHAS (The Red Ant Tishas) utk menguasai Sampling setiap hujung minggu di Giant sehingga melonjakkan brand TISHAS di sini… Alhamdulillah….

Memang benar ia bukan calang- calang padang permainan.

Maklumlah kita masuk padang yang telah ramai otai main maka kena buli adalah perkara biasa atau adat buat kami tetapi Allah swt hantar kan kami semut-semut api TISHAS (The Red Ant Tishas) untuk menguasai Sampling setiap hujung minggu di Giant sehingga melonjakkan brand TISHAS di sini.

Alhamdulillah.

Kejayaan di Giant membuka ruang kami bertapak di Mydin serta Hypermarket lain tetapi bukanlah semudah ABC untuk mencapainya malah ilmu yg dikutip dari Sifu-sifu telah membina jati diri kepada TISHAS untuk terus kekal bersaing dengan GAJAH di Hypermarket.

Kami bermula di Giant pada Oktober 2016 dari Supply ke 10 outlet di Lembah Klang sehingga 50 outlet di Lembah Klang pada Oktober 2017 seterusnya lebih 100 outlet di seluruh Semenanjung Malaysia dimana pada satu ketika kami mempunyai hampir 30 team sampling setiap hujung minggu yang kami nama kan Outlet Manager (OM).

Agak malang jugak bila branding yg TISHAS bina di Giant jatuh sedikit demi sedikit kerana Giant Hypermarket itu sendiri sedang mengalami kejatuhan.

Dari 100 outlet lebih telah turun sehingga 70 outlet dan katanya nak dikurangkan kepada 50 outlet sahaja.

Kami tidak duduk diam bila Giant mengalami penurunan kerana kami telah memecahkan pasaran ke Hypermarket lain agar kami mampu terus bersaing.

Kami gagal utk daftar baru SKU di Giant.

Hanya 1 SKU di Giant memang merupakan satu disaster buat kami tapi kami tabah untuk cool kat situ tetapi memasang strategi lain agar terus kekal bersaing.

Ia cabaran yg agak besar buat kami tapi setiap yang berlaku itu adalah ilmu dan pengajaran buat TISHAS.

TISHAS juga memasarkan produk-produk TISHAS melalui rangkaian HOME DEALERS di seluruh Semenanjung Malaysia kerana kami percaya Agen dan Stokis mampu membina branding TISHAS dengan lebih kuat lagi.

TISHAS merafak sembah ke DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong!

Credit : https://www.instagram.com/tishasfood/

Pelancaran program  #IAMTISHASHOMECHEF

Tahun 2017 kami melancarkan program #IAMTISHASHOMECHEF untuk menyemarakkan program Home Dealers TISHAS di mana kami mempunyai 3 modul kelas Masakan Pastry berasaskan Paratha TISHAS.

Dengan “Trademark” Lembut Sampai Ke Hati telah membuatkan Paratha TISHAS dikenali oleh ramai pelanggan dan peminat Roti terutamanya.

Modul #IAMTISHASHOMECHEF di Tadika, Sekolah dan Komuniti telah membuat kejutan dan program ini masih dijalankan sehingga sekarang.

TISHAS dalam rangka pemasaran franchise iaitu Kiosk yg berasaskan Pastry di bawah bimbingan PNS serta sedang membuat perancangan ke arah export market seperti di Kanada/US, Arab Saudi, Australia dan Jepun kerana TISHAS melihat peluang untuk memasarkan produk Halal & Toyibban di pasaran dunia amat besar sekali.

Kempen Asnaf Malaysia TISHAS Food

Kami mohon semua orang mendoakan TISHAS melangkah lebih jauh lagi kerana TISHAS mempunyai sebuah program #ASNAF melalui setiap peket jualan yang dibuat iaitu 10sen dimasukkan ke dalam Dana Asnaf TISHAS bagi membantu 7 golongan Asnaf yang wajib kita jaga.

Kempen Asnaf Malaysia Tishas Food

Semoga anda semua diberikan keberkatan dunia dan akhirat asbab membantu TISHAS memartabatkan produk Muslim yang Halalan & Toyyiban serta membantu golongan Asnaf.

Sekian, Wassalam.

*Artikel ini diambil daripada https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2261078427280983&id=100001365442522

Anda boleh dapatkan produk TISHA di semua rangkaian Azzainmart

Boleh dapatkan produk Tishas secara ONLINE Disini

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Khidmat Pelanggan

Hubungi talian khidmat pelanggan kami di 013-7195173 atau 03-55230323.

Hantar sebarang komen atau aduan berkenaan perkhidmatan melalui email [email protected] atau [email protected]

Pembayaran

SenangPay
SenangPay-Payment

Logistik

Hubungi Kami

Laman Sosial Kami

Copyright © 2020 azzainmart.com | Cap dagangan AzZainMart dimiliki oleh YAQIN MART SDN BHD (1200250-K)

Shopping cart

0

No products in the cart.