Posted on Leave a comment

BELACAN PIJAK KAKI DAN KILANG TAUHU KOTOR

BELACAN PIJAK KAKI DAN KILANG TAUHU KOTOR 1

Pekerja pijak belacan semasa proses menjemur

Jemur belacan sambil dipijak dengan selipar.

BELACAN PIJAK KAKI DAN KILANG TAUHU KOTOR 2

Itu situasi menjijikkan yang dikesan semasa operasi oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM), Jabatan Kesihatan negeri di sebuah kilang memproses belacan di Butterworth di sini hari ini.

Bahkan, kilang yang dipercayai beroperasi lebih lima tahun tanpa lesen perniagaan yang sah itu turut didapati menggunakan logo halal meragukan.

BELACAN PIJAK KAKI DAN KILANG TAUHU KOTOR 6

Sementara itu, dalam operasi berasingan di sebuah kilang pembuatan tauhu di Tasek Gelugor di sini turut mendapati persekitaran dan proses pembuatannya yang kotor selain penemuan najis tikus.

BELACAN PIJAK KAKI DAN KILANG TAUHU KOTOR 7

Akibatnya, kedua-dua kilang berkenaan diarahkan ditutup selama dua minggu mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 untuk kerja-kerja pembersihan.

Ketua Unit Penguatkuasaan BKKM, Mohd. Wazir Khalid berkata, arahan itu dibuat susulan penemuan najis tikus semasa Op Bersih yang dijalankan pihaknya bersama Majlis Bandaraya Seberang Perai tersebut.

“Kilang tauhu itu pernah diperiksa dua bulan lalu melibatkan soal pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

“Bagaimanapun, hari ini bukan sahaja kita menjumpai najis tikus di dalam stor, tapi keadaan kilang kotor dengan lebihan tauhu yang berselerakan,” katanya kepada pemberita sejurus operasi berkenaan hari ini.

Menurutnya, sebanyak tujuh notis kompaun bernilai RM12,000 atas pelbagai kesalahan berkaitan kebersihan telah dikeluarkan pada operasi itu.

“Pada masa sama, terdapat di antara lapan hingga sembilan pekerja di kedua-dua buah premis yang belum mendapat suntikan tifoid dan dikenakan kompaun secara individu untuk kesalahan itu,” ujarnya.

Tambah beliau, antara kesalahan lain yang turut dikesan adalah peralatan yang digunakan kotor dan tidak memakai pakaian perlindungan diri (PPE).

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Ulasan AZZAINMART

Syabas dan tahniah kepada pihak penguatkuasa yang terus menerus membuat lawatan terhadap pusat-pusat penghasilan produk makanan.

Sebagai pengguna kita perlu sentiasa peka dan ambil tahu status produk makanan yang digunakan.

Contohnya produk Belacan juga sudah ada yang telah mempunyai sijil Halal JAKIM.

Sekurang-kurangnya jika tiada sijil Halal JAKIM kita hendaklah tahu siapa dan bagaimana produk dihasilkan.

Insya Allah AZZAINMART membantu anda mendapatkan produk-produk halalan thoyyiba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.