fbpx

Label ‘Halal’ Pada Daging Babi Adalah Penipuan – FairPrice

Rantaian pasar raya NTUC FairPrice berkata imej yang tular di Internet iaitu babi segar yang mengandungi pelekat ‘halal’, adalah penipuan yang tidak sensitif . – PHOTO: NTUC

Penafian ini pernah tular beberapa kali di media sosial dan ini laporan yang dikeluarkan oleh https://www.straitstimes.com/ pada 27 Januari 2014.

Rantaian pasar raya NTUC FairPrice yang berpangkalan di Singapura berkata imej yang beredar di Internet, iaitu babi segar yang mengandungi pelekat ‘halal‘, adalah penipuan yang tidak sensitif.

Salah satu rangkaian pasar raya NTUC FairPrice di Singapura

Dalam satu kenyataan media pada hari Isnin, Ketua Pegawai Eksekutif FairPrice, Seah Kian Peng berkata: “Kami faham bahawa imej lama yang diubahsuai pembungkusan FairPrice babi segar yang membawa tanda pensijilan halal sekali lagi muncul semula di Facebook baru-baru ini.”

Imej itu, penipuan e-mel dari tahun 2007, nampaknya masih beredar di Internet hari ini.

Beliau menambah: “Kami mendapati bawah terdapat implikasi sensitviti agama yang serius mengenai perkara ini dan menganggapnya sebagai perbuatan jahat, dan telah membuat laporan dengan Polis Singapura pada masa itu.

“Kami ingin sekali lagi memberi amaran kepada orang ramai mengenai kesilapan imej ini dan dengan berbuat demikian, memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pembungkusan asli FairPrice Pasar Babu Segar tidak membawa pelekat halal dari Majlis Agama Islam Singapura (MUIS).”

Logo Halal Majlis Ugama Islam Singapura

Pelanggan dengan pertanyaan lanjut boleh menghubungi talian hotline NTUC FairPrice di 6552 2722 atau menghantar e-mel ke [email protected]

Penafian Ini Juga Dilakukan di Laman Facebook NTUC FairPrice Pada 2014

Media Singapura Mediacorp 5 Juga Pernah Menyiarkan Berkenaan Isu Ini Pada 2011

Kesimpulan

Kami berharap dengan pencerahan ini, masyarakat khususnya umat islam di Malaysia dapat bertindak dengan rasional berkenaan isu halal.

Hebahan mesej seperti ini perlu disemak terlebih dahulu bagi memastikan berita yang disampaikan adalah betul dan tidak menimbulkan fitnah.

Di samping itu, kita juga hendaklah berwaspada dan mengambil tindakan sewajarnya sekiranya perkara ini betul-betul berlaku.

Kunjungi kedai halal mart berdekatan anda bagi mendapatkan produk yang halalan thoyyiba dan mengelakkan perkara-perkara atau produk yang syubhah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart

Dapatkan Kupon

RM5 OFF

Subcribe e-mail kami dan dapatkan kod diskaun serta-merta!