Terap Nilai Islam Dalam Produk

Artikel ini dikeluarkan oleh akhbar Sinar Harian pada 1/5/15

NUR FARHANA ABDUL MANAN

PUCHONG – Pengguna sering tertipu dengan logo halal. Ini bukan dakwaan tetapi realiti yang berlaku. Malah kira sering dipertontonkan dengan berita berkaitan produk makanan yang disita kerana diragui pembuatannya meskipun tertera logo halal.

Bagi Pengurus Pusat Edaran Wilayah Sentral Negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan, Wan Fadli Hamzah. 43, yang memasarkan bihun jenama Sufi, berkata, kerisauan itu boleh dihilangkan jika pengguna memilih produk yang 100 peratus dihasilkan orang Islam.

Pengeluar jenama Sufi amat menitikberatkan perkara itu. Bermula dengan pekerja hinggalah ke pemilik syarikat mestilah Islam.

Tiada pekerja asing dibenarkan bekerja untuk mengeluarkan produk kerana ia akan menjamin kebersihannya.

Wan Fadli berkata, bihun dipasarkan berkualiti tinggi dengan kandungan 80 peratus beras dan 20 peratus sagu.

Dengan warna lebih kuning kerana tidak menggunakan peluntur, produk dipasarkan juga tida mudah basi kerana bebas ulat sagu.

“Penghasilannya turut menjalani proses nyah bakteria supaya bihun tidak mudah rosak dan tidak kotor, ” katanya.

Mempunyai dua pek berbeza, pek premium untuk keperluan seisi rumah dan pek ekonomi untuk digunakan pengusaha kantin dan restoran, dan produk turut mendapat kerjasama Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Istimewanya produk dipasarkan ia hanya perlu direndam 10 minit dan boleh terus dimasak.

Jika pengguna membatalkan hasrat untuk memasak, ia boleh disimpan dalam peti ais dan akan bertukar menjadi keras semula, bihun dipasarkannya juga tidak mudah menyerap air.

“Saya dan pengedar lain terpanggil memasrkan bihun ini untuk menampilkan produk Muslim di pasaran, ramai yang cari tapi tak tahu keluaran bihun mana yang bernar-benar halal cara pemprosesannya.” katanya.

Sehingga kini Wan Fadli berkata, dia mampu memasarkna lebih 15,000 bungkus bihun jenama itu setiap bulan yang diedarkan ke halal mart dan kedai runcit berdekatan stor penyimpanan produk di Batu 13, Puchong.

Sasarannya pada masa hadapan adalah untuk memenuhi pasaran pengguna di seluruh pelosok Selangor termasuk Sabak Bernam dan Hulu Selangor.

“Kita sedang cari ejen utama di daerah, mereka boleh melayari laman sosial bihun sufi Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan atau hubungi talian 0193030262 untuk dapatkan maklumat.” katanya.

BIHUN SUFI3

Kami juga menjual Bihun Sufi secara borong.

Dapatkan terus di alamat berikut:

Az-Zain Shah Alam

  • NO.9, JALAN TUKUL P15/P, SEKSYEN 15, 40200 SHAH ALAM, SELANGOR.
  • Tel. +603-55230323
  • E-mail: [email protected]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart

Dapatkan Kupon

RM5 OFF

Subcribe e-mail kami dan dapatkan kod diskaun serta-merta!