perencah-Hilal-asli-kiri-produk-Muslim-dan-tiruan-kanan-jenama-Bilal

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal.

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 1

Saya belum ketemui yang sebelah kanan untuk lihat tempat atau kilang produk ini. Boikot produk yang bertujuan merosakkan yg asli!

Pandangan AZZAINMART

Walaupun dalam hantaran di laman Facebook menyatakan produk tersebut masih belum ditemui, kami berpendapat adalah wajar kita sebagai pengguna muslim mengambil perhatian berkenaan hal ini.

Perencah masakan Hilal sudah lama berada di pasaran dan juga sudah dijual oleh kami semenjak perniagaan ini mula diusahakan.

Produk muslim jenama BILAL

Makanala jenama Bilal pula adalah juga jenama muslim.

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 2

Bilal (Taucu) adalah jenama Produk Masakan yang terdiri daripada Kacang Soya Bergaram, Taucu. Bilal (Taucu) adalah Jenama Islam yang diusahakan oleh Syarikat Hajjah Thamimah Bt Rehan. Syarikat Hajjah Thamimah Bt Rehan dimiliki oleh orang Islam.

Sumber rujukan: mukminbrands.com

Sardin Cap Bilal Jenama Bukan Muslim

Walaubagaimanapun kebelakangan ini jenama Bilal ini juga digunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab untuk melariskan jualan.

Contohnya bagi produk sardin CAP BILAL yang pernah tular sebelum ini adalah bukan keluaran muslim

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 3

Cap Bilal (Sardin) adalah jenama Makanan yang terdiri daripada Sardin Dalam Tin. Cap Bilal (Sardin) adalah Jenama Bukan Islam yang diusahakan oleh Syarikat Cherng Chang Chan Sdn. Bhd yang berpengkalan di Selangor. Syarikat Cherng Chang Chan Sdn. Bhd dimiliki oleh orang Bukan Islam.

Sumber rujukan: mukminbrands.com

Bilal tak keluarkan produk sardin

Perkara ini juga diakui oleh pemilik asal jenama BILAL yang mana kejadian ini telah merosakkan reputasi mereka kerana ramai pengguna muslim menganggap jenama BILAL keseluruhannya bukannlah produk keluaran muslim.

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 4

“JENAMA Bilal diasaskan sejak 1972 oleh arwah bapa dan ibu, malah anak-anak tidak pernah menjualnya kepada Cina,” kata pemilik produk jenama Bilal, Rozliana Zainal Abidin.

Rozliana, 49, mengambil alih perniagaan diusahakan arwah bapanya, Zainal Abidin Ali dan arwah ibunya, Thamimah Rehan sejak 1972 bersama tiga beradik lain.

“Saya terkejut melihat perkara tular berkenaan yang mengatakan sardin jenama CAP BILAL bersama lambang masjid diedarkan sebuah syarikat Cina beralamat di Sungai Buloh.

“Buat pengetahuan semua, syarikat kami tidak pernah mengeluarkan produk sardin, kami hanya mengeluarkan produk dalam botol seperti kicap, cuka, taucu dan kordial jenama Bilal yang mempunyai lambang kubah masjid,” katanya kepada Harian Metro di Kuala Lumpur, hari ini.

Rozliana berkata, dia menerima banyak maklum balas daripada rakan dan pelanggan yang mahu kepastian mengenai jenama Bilal yang kini tular dan didakwa dikeluarkan oleh syarikat Cina, sekali gus meminta ia diboikot umat Islam.

Sumber: hmetro.com.my Disiarkan pada: Januari 21, 2019 @ 5:41pm
Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 5

Jenama Bilal ada Pensijilan JAKIM

Hasil semakan kami, produk-produk keluaran Z & T FOOD INDUSTRIES SDN. BHD dengan jenama BILAL ini hanya mengeluarkan produk-produk yang mendapat pensijlan Halal JAKIM sahaja.

Walaubagaimanapun, terdapat juga beberapa syarikat lain yang menggunakan jenama BILAL untuk produk-produk makanan seperti berikut:

Tetapi tiada satu produk Perencah untuk masakan dengan jenama BILAL mempunyai pensijilan Halal JAKIM.

Oleh itu kita sebagai pengguna muslim hendaklah sentiasa sedar dan sentiasa mengambil tahu tentang situasi sebenar sebelum terpedaya.

Cuba mengelirukan pengguna dengan status halal boleh didenda tidak melebihi RM5 juta

PUTRAJAYA: Mana-mana pihak yang cuba mengelirukan pengguna dengan status halal boleh didenda tidak melebihi RM5 juta, jika kesalahan pertama dilakukan suatu pertubuhan perbadanan, kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Mohamad Nordin Ibrahim.

Beliau dalam satu kenyataan hari ini berkata, perkara itu berpandukan Perintah Perihal Dagangan (Takrifan Halal) 2011.

“Jika kesalahan dilakukan bukan pertubuhan perbadanan, ia boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau dipenjarakan tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama.”

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/ pada January 12, 2019 6:15 PM

Berbalik kepada perencah masakan jenama BILAL, kami menyarankan mana-mana pihak yang mempunyai akses terdapat produk tersebut untuk segera mengambil tindakan untuk membuat laporan berkenaan penggunaan logo Halal yang tidak diiktiraf pada bungkusan tersebut.

Hati-hati memilih bahan perencah Hilal asli (kiri) produk Muslim dan tiruan (kanan) jenama Bilal 9

Untuk sebarang aduan berkenaan penyalahgunaan logo dan ungkapan halal atau sebarang isu-isu berkaitan halal, perkara-perkara berikut hendaklah diperincikan oleh pihak pengadu bagi tujuan siasatan dan tindakan lanjut Butir-butir perincian tersebut yang PERLU dilengkapkan seperti:-

1. Nama (pengadu):-
2. No Kad Pengenalan(pengadu):-
3. Alamat (pengadu):-
4. Emel (pengadu):-
5. No Tel/hp (pengadu):-
6. Lokasi aduan:- (Nama dan alamat penuh pengilang/premis)
7. Perincian aduan:- (Contoh:- Produk menggunakan Logo Halal Malaysia tanpa mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah)

Untuk pengetahuan umum, semua maklumat yang diberikan adalah sulit.

Aduan yang telah lengkap boleh dihantar terus ke:-

FB Bahagian Hab Halal, JAKIM:- https://m.facebook.com/HabHalalJakim/ (Melalui Inbox/peti masuk) ATAU/DAN 📧[email protected] ☎03-8892 5000/1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping cart

0

No products in the cart.

%d bloggers like this: