Iman dan Hilal Jenama Syarikat Zinon Food

zinon

IMAN & Hilal merupakan produk rencah masakan melayu tradisional. Dengan teknologi sedia ada, semua bahan-bahan untuk memasak masakan melayu tradisional seperti bunga cengkih, lada hitam, dan lain-lain digaul, dikisar dan dipackingkan menjadi satu produk.

Dengan Hilal dan Iman, masakan melayu tradisional dapat dimasak dengan mudah dan pantas selari dengan zaman yang serba canggih ini.

Zinon Food Industry Sdn. Bhd. merupakan sebuah kilang memproses, mengeluar dan menjual produk Hilal & Iman. Zinonfood menjual produk Hilal dan Iman secara runcit, borong, mahupun pukal.

Latar Belakang Syarikat Zinon Food Industry Sdn Bhd

Zinon Food Industry Sdn Bhd sebelum ini dikenali sebagai Zinon Food Industry Enterprise. Syarikat ini telah ditubuhkan pada 10 Julai tahun 1990 oleh seorang pengarah Mr. Zinol A’bidin Daud. Dari industri belakang rumah, dia telah mengubah syarikat itu menjadi salah satu pembuatan makanan Bumiputera terkemuka di Malaysia Utara.

Kegiatan utamanya adalah memproses dan menghasilkan produk makanan dengan skala kecil. Semasa perniagaan berkembang, syarikat itu dinaik taraf dan diperbadankan dikenali sebagai Zinon Food Industry Sdn Bhd pada 24 Mei 2007.

Sejak itu, syarikat memberi lebih tumpuan kepada produk R&D juga memproses & mengeluarkan pelbagai jenis produk makanan

  • Instant Mee Bandung Instant
  • Mee Tomyam
  • Instant Bihun Tomyam
  • Perisa Masak dan Rempah Beras.

Pada awalnya, kilang ini menghasilkan produk berasaskan rempah. Dengan usaha berterusan dalam penyelidikan dan pengembangan, syarikat telah berjaya menghasilkan jenis makanan tambahan yang meliputi pasta, perasa, mi kering dan mi segera juga bihun. Pada masa ini syarikat mempunyai 11 rangkaian produk dan diharapkan dapat meningkatkannya setelah kilang baru siap.

Selain menghasilkan jenama sendiri IMAN dan HILAL, syarikat itu juga melakukan pembuatan kontrak untuk Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan Malaysia (FAMA), dengan nama AGROMAS.

Sejajar dengan visi pemerintah untuk menjadikan Malaysia sebagai Halal Hub, syarikat ini telah melancarkan program pasaran eksport.

Pada masa ini, aktiviti promosi produk telah berjaya dilakukan di Arab Saudi, Indonesia, China, Brunei, Filipina, Vietnam dan Thailand. Syarikat ini mempunyai pelaburan besar untuk mesin baru untuk memenuhi permintaan dari pasaran tempatan dan asing.

Semua produk kini boleh didapati di pasar raya besar asing seperti MYDIN, TESCO, GIANT dan JAYA JUSCO juga terdapat di pasar raya tempatan, pasar mini dan barangan runcit terpilih di seluruh negara termasuklah di AzZainMart. Oleh itu, kini dijual di Arab Saudi, Brunei, Singapura dan Republik Ireland juga Inggeris.

Pensijilan

SIJIL GMP HILAL IMAN
SIJIL HALAL HILAL IMAN
sijil MeSTI HILAL IMAN
SIJIL 1 MALAYSIA BEST HILAL IMAN
SIJIL BUATAN MALAYSIA HILAL IMAN

Sumber : Website Hilal Iman

Antara produk keluaran Zinon Food