Sate Ikan Paksu 1

Sate Ikan Paksu

Sate Ikan Paksu 2

Sate Ikan Paksu Daripada Pulau Pangkor

Sate Ikan Paksu merupakan satu-satunya pengusaha muslim bumiputra yang mengusahakan industri pemprosesan sate ikan, ikan bilis, dan hasil laut yang lain

Sate Ikan Paksu juga merupakan pengilang utama bumiputra yang menggunakan teknologi Solar Thermal.

Sate Ikan Paksu 3

Sate Ikan Paksu di Media

Berkat Paksu Pindah

Pulau Pangkor, Perak bukan saja terkenal dengan tarikan keindahan tersendiri baik pulau mahupun pantainya yang mempesonakan.

Malah, pulau peranginan itu turut terkenal sebagai ‘syurga’ hasil laut hingga wujud pelbagai produk makanan berasaskan ikan, udang dan sotong.

Sate Ikan Paksu 4

Jika terlepas peluang mendapatkannya di pulau itu, kini anda boleh dapati hasil laut berkenaan di sekitar pekan Lumut.

Antara produk hasil laut yang sinonim dengan Pulau Pangkor adalah ikan bilis mata biru, sate ikan dan sotong kering bergula.

Sebut saja sate ikan di pulau itu, nama Rasdi Ibrahim, 45, tidak tidak asing lagi dan muncul sebagai usahawan tunggal Bumiputera yang mengusahakan produk itu.

Sate Ikan Paksu 5

Beliau yang mesra disapa Pak Su itu juga antara usahawan bimbingan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang mengusahakan industri pemprosesan hasil laut sebagai produk makanan.

Menurutnya, dia sudah 18 tahun terbabit dalam industri pemprosesan hasil laut yang menjadi satu daripada industri utama Pulau Pangkor dan bermula dengan produk ikan masin dan pekasam.

Bagaimanapun, lembaran baru pembabitan dirinya dengan pemprosesan produk makanan berasaskan ikan bermula selepas beliau diberi peluang berpindah ke premis yang disediakan LKIM.

Sate Ikan Paksu 6

“Semuanya bermula di situ apabila saya berpindah dari bengkel ikan masin di Kampung Teluk Raja Bayang ke premis yang disediakan LKIM.

“Ketika itu, saya risau kerana lokasi premis ini berada di hujung dan dekat dengan hutan berbanding bengkel sebelum ini berhampiran pekan Pangkor.

“Ternyata keputusan itu memberikan rezeki yang tidak disangka apabila masuk tahun kedua di sini, seorang pengusaha kilang sate ikan menjualkan peralatan mesin kepada saya,” katanya di kilangnya di Pusat Pemprosesan Hasil Perikanan LKIM di Kampung Hujung Kelawai, baru-baru ini.

Sate Ikan Paksu 7

Rasdi berkata, pengusaha terbabit tidak hanya menjual peralatannya, malah turut menurunkan resipi sate ikan yang kini menjadi antara produk utama kilangnya.

“Saya ambil masa tiga bulan untuk belajar menghasilkan sate ikan kerana ia sangat rumit dan memerlukan kemahiran yang tinggi.

“Alhamdulillah, kini produk kami mendapat sambutan yang sangat menggalakkan hingga turut menerima tempahan dari luar negara,” katanya yang sudah tiga tahun beroperasi di premis berkenaan.

Sate Ikan Paksu 8

Beliau berkata, ia juga menjadikan produknya diyakini bersih, suci dan halal kerana kebersihan sangat diutamakan selain orang Islam tidak perlu khuatir.

Malah, beliau turut mengeluarkan dua produk berasaskan ikan dan sotong dengan pelbagai rasa seperti asli, pedas manis, bijan, bergula serta tanpa gula.

“Untuk ikan bilis kami mengambilnya di pelantar usahawan di sini, namun ia akan dicuci dan dikeringkan semula menggunakan sistem pengeringan ‘solar thermal’.

Sate Ikan Paksu 9

“Kami menggunakan pengeringan solar supaya kebersihan sentiasa terjamin dan terhindar daripada debu, habuk dan haiwan selain lebih cepat berbanding secara terbuka,” katanya yang dibantu tiga anak dan seorang menantu selain 16 pekerja.

Bercerita berkenaan proses pembuatan sate ikan, bapa kepada enam anak itu berkata, ia membabitkan tujuh peringkat iaitu bekalan bahan mentah, cara memotong ikan, proses pengeringan, meleperkan, adunan sos cili, cara memasak dan pembungkusan.

“Proses paling sukar adalah pemotongan ikan yang masih menggunakan cara manual selain perlu memastikan ikan bersih sepenuhnya serta tiada darah bagi mengelakkan hanyir selain proses pengeringan dan meleperkan ikan supaya tulang hancur serta mudah menyerap ramuan cili.

Sate Ikan Paksu 10

“Kami menggunakan ikan biji nangka, timah, ubi, gelama dan kerisi kerana isinya putih, mudah didapati dan cepat kering manakala sotong pula bekalan didapati dari Vietnam.

“Bagi ikan bilis, ada perancangan untuk menghasilkan sendiri, tetapi buat masa ini saya mahu memfokuskan kepada produk sate ikan dulu,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Sate Ikan Paksu 11

Paksu Ikon Produk Pangkor

Mengenali Pulau Pangkor, Perak kerana keindahan pantainya sahaja, rasanya tidak mencukupi .

Kuala Lumpur 18 September 2017 ANTARA produk ikan kering Pak Su
ANTARA produk ikan kering Pak Su semasa temubual bersama pengusaha ikan kering bumiputera Rasdi Ibrahim atau Pak Su di Pulau Pangkor

Pulau tersebut yang jarak perjalanan menaiki feri dari Lumut di Tanah Besar Semenanjung Malaysia hanya kira-kira 20 minit atau kurang, terkenal kerana hasilan lautnya. Ini kerana kedudukannya sebagai sebuah pulau membayangkan punca sumber rezeki utamanya adalah dari laut.

Kuala Lumpur 18 September 2017 ANTARA produk ikan kering Pak Su

Memang benar apabila berkunjung ke pulau tersebut, sebaik sahaja menjejakkan kaki ke jeti akan kelihatan deretan kedai yang menjual pelbagai hasil laut seperti ikan masin, sotong dan ikan bilis yang dikeluarkan oleh usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) pelbagai bangsa beroperasi di situ.

Namun demikian, dalam sejumlah pengusaha hasil laut di pulau berkenaan, terdapat sebilangan kecil pengusaha bumiputera yang menunjukkan kemampuan sebagai usahawan gigih dan berjaya dengan produk masing-masing, seterusnya membawa jenama yang menjadikan Pangkor lebih terkenal.

Dalam kalangan mereka nama Pak Su pastinya meniti pada bibir penduduk pulau berkenaan memandang pemilik nama sebenarnya Rasdi Ibrahim, 44, antara usahawan paling berjaya sebagai usahawan hasilan laut di Pulau Pangkor.

Kira-kira 18 tahun yang lalu Rasdi bukanlah siapa-siapa di Pulau Pangkor kerana sebagai budak lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 1990, dia sama seperti rakan sebayanya yang lain sedang memikirkan masa depan mencari kerjaya yang menjamin kehidupan.

Dengan tekad ingin mengubah nasib, Rasdi berhijrah ke Lembah Klang dan bekerja sebagai buruh di sebuah kilang di Shah Alam, Selangor.

Kuala Lumpur 18 September 2017 SEBAHAGIAN pekerja Pak Su memproses

Tiga tahun dia bekerja sehingga menyandang jawatan pegawai kawalan kualiti dengan gaji lumayan pada masa itu sehinggalah 1993.

Namun, siapa menyangka itulah kerjaya makan gaji terakhirnya sehingga ke hari ini apabila terpaksa berhenti kerja selepas diminta oleh ibu bapanya supaya pulang ke kampung halaman di Pulau Pangkor.

Rupa-rupanya, ibu bapa Rasdi mempunyai perancangan lain kepada anak lelaki mereka supaya menceburi bidang perniagaan makanan dengan membuka kedai makan.

“Saya berniaga kedai makan termasuklah ikan bakar tetapi tidak lama kemudian timbul idea supaya menceburi bidang perniagaan lain iaitu ikan masin dan ikan kering,’’ ujarnya.

Kuala Lumpur 18 September 2017 SEBAHAGIAN pekerja Pak Su memproses

Ini kerana katanya, dengan membuka kedai makan, pelanggannya hanyalah penduduk sekitar pulau Pangkor.

Sebaliknya, dengan berniaga hasilan laut, ia mungkin boleh dijual kepada semua orang khususnya pelancong ke pulau berkenaan.

Dalam masa sama, dia merasakan pelancong mencari- cari barang yang boleh dibawa balik dari pulau berkenaan. Ini menunjukkan ada permintaan jika dihasilkan dan dijual.

“Pelancong hujung minggu bertanya tidak adakah ikan masin keluaran orang Melayu dan ini membuat saya teruja, lantar berbincnag dengan ayah, ibu dan isteri saya (ketika itu).

“Saya sedar keputusan ini berisiko tinggi kerana berdepan cabaran produk yang dijual sama ada laku atau sebaliknya,’’ ujarnya.

RaSdi ibrahim memulakan perusahaan ikan masin secara kecil-kecilan.

Rasdi juga berpendapat bahawa sesuai dengan pulau Pangkor yang persekitarannya laut tentunya industri perikanan boleh dikembang dan mempunyai masa depan.

Berbekalkan modal simpanan daripada hasil kerja kilang di Shah Alam dan perniagaan kedai makanan, dia memulakan perniagaan di masjid kampung Teluk Raja Bayang Pangkor dengan mengusahakan ikan masin dan ikan pekasam laut seperti cencaru dengan kaedah manual dan cara tradisional.

“Saya buat seadanya ikut kemampuan berbekalkan modal hasil pendapatan kedai makan dan kerja kilang dengan jumlah RM300,000,’’ ujarnya lagi.

Sate Ikan Paksu 12

Pada masa yang sama, usaha gigihnya menjual ikan masin dan ikan pekasam seperti talang, cencaru dan gelama mendapat bantuan daripada Lembaga Ikan Malaysia (LKIM) yang membantunya menyediakan peralatan seperti peti sejuk dan tong simpanan ikan berjumlah RM20,000 yang memberi motivasi kepadanya.

Dia akhirnya sedar ada agensi seperti LKIM yang terletak bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang sudi membantu dan memberi sokongan dalam bentuk khidmat nasihat dan menghantarnya ke pelbagai kursus berkaitan.

Selepas perniagaannya semakin maju dia berpindah ke Pusat Pemproses Hasil Perikanan LKIM Pulau Pangkor (PPHP) selepas ditawarkan oleh LKIM untuk meneruskan perusahaannya dengan skala lebih besar.

Sate Ikan Paksu 13

Untuk itu, Rasdi berbincang dengan keluarganya untuk mendapatkan pandangan mereka sebelum berpindah ke PPHP lebih dua tahun kemudian, manakala bengkel tempat dia memulakan perusahaan ikan masin kekal dijadikan kedai jualan hasil laut.

“Selepas beroperasi di bengkel selama lebih 16 tahun kami usahawan di Pangkor diminta oleh LKIM berpindah ke PPHP yang dibina oleh LKIM denghan kerjasama Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Pangkor,’’ ujarnya.

Peralihan lokasi perniagaan ke PPHP Pangkor nampaknya ‘langkah kanan’ apabila seorang tauke Cina menawarnya kilang mengeluarkan sate ikan untuk dijual.

Sate Ikan Paksu 14

Namun kerana kurang berkemampuan, Rasdi hanya bersedia membeli peralatan berbanding kilang tersebut secara keseluruhannya, tetapi keputusannya tetap berbaloi.

Ini kerana selepas membeli peralatan tersebut, Rasdi mampu mengeluarkan produk baharu iaitu sate ikan yang menjadikannya Bumiputera pertama di pulau berkenaan yang terlibat dalam pengeluaran makanan jenis itu.

“Saya difahamkan hanya ada 10 kilang sahaja pengeluar sate ikan di negara ini yang diusahakan masyarakat Cina, bermaksud Pak Su (merupakan) Bumiputera menghasilkannya, sejak 18 bulan lalu,’’ ujarnya.

Sate Ikan Paksu 15

Menurutnya, apabila sate ikan tersebut buat kali pertama diperkenal pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2016, ia benar benar mendapat sambutan.

Mereka yang berminat boleh melayari Facebook Sate ikan Paksu.

Sumber : Utusan

Media Sosial

Instagram : Sate Ikan Paksu

Facebook : Sate Ikan Paksu

Anda boleh dapatkan produk Sate Ikan Paksu di semua rangkaian Azzainmart

Beli produk Sate Ikan Paksu secara ONLINE Di Sini