PES Nasi Arab Yemeni Mendhi Arabian Kitchen 1

PES Nasi Arab Yemeni Mendhi Arabian Kitchen

PES Nasi Arab Yemeni Mendhi Arabian Kitchen

Nasi arab yemeni mendhi

NASI ARAB DAN KELEBIHANNYA

PES Nasi Arab Arabian Kitchen AZZAIN

Nasi arab mempunyai banyak keistimewaan. Antara kelebihannya yang ketara berbanding nasi yang dimakan di negara-negara asia timur seperti Malaysia, Thailand, Indonesia, Vietnam, Cina, Jepun dan Korea ialah nasi arab menggunakan beras jenis basmathi yang kurang kandungan kanji.

Keunikan Beras Basmathi

Semasa pemprosesan kulit beras basmathi  dibuang tetapi selaput berwarna keperangan antara dan isi beras masih dikekalkan. Selaput ini berfungsi untuk  melambatkan proses penyerapan karbohidrat ke dalam tubuh. Ini menjadikan beras ini lebih sihat dimakan berbanding beras biasa.

Nasi arab yemeni mendhi

Cuma harganya lebih mahal berbanding beras biasa. Faktor ini menyebabkan beras basmathi tidak dimakan secara harian oleh kebanyakan orang kecuali dihari hari perayaan ataupun semasa meraikan tetamu. Malah orang orang arab yang kaya raya juga hanya mengambil nasi ini secara berkala iaitu dua atau tiga kali seminggu.

Gred Beras Basmathi Berbeza Mengikut Saiz dan Panjang

Terdapat berbagai gred beras basmathi mengikut saiz dan kepanjangannya.Lebih besar dan panjang beras tersebut maka lebih tinggilah grednya. Nasi arab menggunakan beras basmathi gred bermutu tinggi.

Pes Yemeni Mendhi arabian kitchen
Pes Yemeni Mendhi arabian kitchen

Di Arabian Kitchen kami menggunakan beras basmathi jenis Pusa Gold 1121. Beras ini jauh lebih berkualiti jika dibandingkan dengan beras basmathi biasa yang digunakan dalam masakan nasi beriyani di Malaysia.

Keenakan nasi arab banyak disumbangkan oleh penggunaan beras basmathi  untuk menghasilkannya. Beras ini menghasilkan nasi yang lembut, gebu, besar dan panjang panjang. Ditambah dengan rempah ratus terpilih nasi arab enak dan harum. Tanpa sebarang lauk pun nasi ini boleh dimakan begitu sahaja..Selamat Mencuba

Sumber Artikel

Tonton video lengkap : Cara menyediakan Nasi Arab Yemeni Mendhi Arabian Kitchen

Dapat set pes Nasi Arab Yemeni Mendhi Arabian Kitchen di kedai Az-Zain berdekatan atau boleh beli secara online di sini:
https://goo.gl/QGmhWu
https://goo.gl/QGmhWu
https://goo.gl/QGmhWu